Jytte

Jytte von Rüden, accordeon

Uddannelse
Jytte von Rüden er uddannet ved Det jyske Musikkonservatorium i Aarhus hos Prof. Mogens Ellegaard og på Hochschule für Musik und Theater i Hannover hos Prof. Elsbeth Moser.

På baggrund af Jytte von Rüdens meget høje kunstneriske niveau og koncertsucces blev solistklassen i accordeon oprettet ved de danske musikkonservatorier, og hun debuterede herfra som den første accordeonist i Danmark.

Solist
Jytte von Rüden er i Danmark en af pionererne inden for det klassiske accordeonspil. Hun har givet utallige solokoncerter i bl.a. Danmark, Tyskland, Sverige, Tjekkiet og Italien og har optrådt som solist med flere symfoni- og kammerorkestre.

Flere komponister, som f.eks. L. Kaiser (DK), P. Fievé (DK) og C. Mansker( USA),har skrevet værker specielt til Jytte von Rüden.

Kammermusiker
Jytte von Rüden spiller i mange år sammen med violinisten Marta Líbalová ensemblet Duo Modus. 

Pædagog
Jytte von Rüden har opbygget et nationalt og internationalt accordeonmiljø og gjort en stor indsats for instrumentet både solistisk, kammermusikalsk og pædagogisk. Engagementet gælder ikke mindst styrkelsen og udvidelsen af repertoiret gennem utallige arrangementer fra barok over klassik og romantik til moderne i såvel solo som kammermusikværker.

Hun har uddannet mange accordeionister, som har vundet priser ved nationale og internationale konkurrencer, modtaget musikpriser, legater og fonde, og som har været solister med danske og udenlandske orkestre, ligesom de er aktive kammermusikere og pædagoger. 

Mesterkurser og konkurrencer
Jytte von Rüden er gæsteprofessor ved solo- og kammermusikkurser i ind- og udland og er jurymedlem ved nationale og internationale solo- og kammermusikkonkurrencer.

Jytte von Rüden er docent ved Syddansk Musikkonservatorium i Odense.